Ploggen tegen zwerfvuil

TESAMEN ACTIES

Schrijnend zwerfvuil probleem in o.a. de Schrijnstraat. 

TESAMEN pleit voor invoering statiegeld op PET - en blikverpakkingen

Plastic flesjes en blikjes zijn verantwoordelijk voor liefst 40% van het zwerfafval. Dat blijft ook in Temse een reuzegroot probleem. Een fietstochtje langs de buitenstraten levert trieste rotzooi-taferelen op. En met de massale plastic-verpakkings-manie zitten we inmiddels ook met zeeën die tegen 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten. We moeten er geen tekening bij maken hoe schadelijk en nefast dit is voor mens en dier.


En toch is er hoop. Ons land is zowat wereldkampioen op het vlak van recyclage; blikjes en PET-flessen worden massaal opgehaald via de blauwe zakken. In Temse wordt daarenboven regelmatig door de milieudienst en met de hulp van verenigingen als Ons Streven een opkuisactie van zwerfvuil op poten gezet. Dat levert altijd overvolle zakken op. Er zijn ook de acties op het vlak van vermijding van afval in het kader van Waasland Klimaatland. En ten slotte is er vanuit Zweden ook zowaar alweer een nieuwe hype aan het overwaaien naar ons: ‘plogging’ ofte al joggend zwerfvuil ophalen (‘plocka upp’ + ‘jogging’). Misschien nog een ideetje voor de vele sportfanaten in onze gemeente? Werken aan jouw gezondheid en dan onderweg nog wat nuttig werk verrichten.


Want jammer en helaas, mensen blijven rotzooi op straat en in de grachten gooien. In het Vlaams Parlement woedt momenteel een debat om statiegeld te innen op blikjes en petflessen. We weten hoeveel energie en belastinggeld er gaat naar het opruimen van zwerfvuil met dus vooral drankverpakkingen in blik of plastic. Volgens een enquête van Test-Aankoop zijn negen op de tien Vlamingen gewonnen voor zo’n systeem van statiegeld. Logisch: in landen waar het al bestaat (Duitsland, Zweden, Australië…) is het zwerfvuil zowat verdwenen. Mensen brengen braaf hun blikjes en PET-flessen terug naar de supermarkten omdat ze er geld voor terugkrijgen.


Hoe langer hoe meer organisaties en gemeenten sluiten zich aan bij de ‘Statiegeld-alliantie’ (https://statiegeldalliantie.org). Bij ons in de regio zijn alvast Dendermonde en Zwijndrecht toegetreden.


TESAMEN ijvert voor een duurzaam gemeentebeleid en zal bij monde van gemeenteraadslid Bert Bauwelinck vragen dat de gemeente Temse zich ook aansluit bij de Statiegeldalliantie.  Zo geeft onze gemeente een signaal aan onze overheid dat we achter de invoering van statiegeld op blikjes en PET – flessen staat.

TESAMEN


Smesstraat 131, 9140 Temse

info@tesamen-temse.be

0472 32 04 39

© Copyright. All Rights Reserved.